veelgestelde vragen
Is het verplicht mijn cv ketel te onderhouden?
Ja u bent verplicht een cv-ketel die gestookt wordt op stookolie, steenkool, hout of pellets jaarlijks te onderhouden. Indien u verwarmt met aardgas, is een tweejaarlijks onderhoud verplicht.
Laat bij dit nazicht ook steeds uw schoorsteen nakijken. Een regelmatige controle van uw cv-ketel is een wettelijke verplichting.
Wat moet er gekeurd worden op een CV-Installatie?
De rookgasafvoer, de toevoer van verse zuurstof, de gasleiding op dichtheid, de gebruikte materialen en minimum 1 toestel die aangesloten is op het gasnet.
Moet mijn sanitaire installatie gekeurd worden?
Ja, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De installatie moet voorzien worden van de nodige terugslagkleppen, en er mag geen vaste verbinding zijn tussen het stadswater en het regenwater.
Moet ik nieuwe radiatoren plaatsen als ik mijn oude CV-Ketel vervang door een condendatieketel?
Een condensatieketel gaat inderdaad door zijn modulerende werking en/of sturing via buitenvoeler altijd proberen werken met een zo laag mogelijke temperatuur. Bij oudere paneelradiatoren en gietijzeren radiatoren zal die lagere temperatuur geen problemen geven. Trouwens, een condensatiegaswandketel kan - indien nodig - ook op hogere temperaturen werken. Omdat het oppervlak van de warmtewisselaar groter is dan bij een conventionele CV-ketel en omdat altijd warmte en energie wordt geput uit de recuperator-condensor, blijft het rendement altijd hoger. Samengevat: zelfs als men een hoog temperatuurregime aanhoudt is een condensatieketel de meest ideale oplossing en uw oudere verwarmingselementen hoef je nog niet meteen te veranderen.
Waar plaats ik de kamerthermostaat?
De kamerthermostaat wordt in een referentiekamer (meestal de leefruimte) aangebracht. Plaats hem liever niet in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld of op een buitenmuur (niet boven een radiator, niet in de zon, niet bij de open haard, op een tochtvrije plaats). Het energieverbruik is het laagst als de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt, wat enkel mogelijk is met hoogrendementsketels of condensatieketels. Geef de voorkeur aan een digitale thermostaat met (minstens) twee programma's: één voor overdag en één voor 's nachts.
Mag ik thermostatische kranen plaatsen in de ruimte waar de kamerthermostaat zich bevindt?
Ja dit mag zeker en vast al moet je er wel steeds op letten dat de thermostatische kranen de kamerthermostaat nooit tegenspreken. Als de kranen dicht staan en uw thermostaat vraagt 23°C
dan zal de gevraagde temperatuur nooit bereikt worden in de ruimte waar de kamerthermostaat zich bevindt. Ook is er het risico dat uw installatie een
over-temperatuur zal krijgen om die reden plaatsen we een bypass op de installatie om oververhitting te voorkomen.
Mijn radiator warmt op aan de bovenkant maar blijft koud aan de onderkant?
Dit heeft te maken met een te laag debiet of doorstroming in de radiator.
Dat kan de oorzaak zijn van een verstopping in de radiator of het pinnetje dat vastzit in het thermostatisch kraanhuis.
Draai de thermostaatkop los en duw het pinnetje een aantal keren in en uit. Controleer ook of de afsluitkraantjes onder de radiator volledig open staan.
Indien dit niet opgelost kan men de radiator eens demonteren en doorspoelen.
Ik vertrek op vakantie, leg ik de cv-ketel uit of laat ik hem aanstaan?
Je hoeft de cv-ketel niet uit te zetten, indien dit nog een oude ketel is met waakvlam kan het zijn dat je moeilijkheden hebt met de opstart door slijtage van het thermokoppel.
Je bent dus best dat je de thermostaat op vorstbeveiliging zet of de temperatuur verlagen van de thermostaat.
Moet ik mijn elektrische boiler laten controleren?
Dit is niet wettelijk verplicht, je kan uiteraard een controle aanvragen om nazicht te doen op het veiligheidsventiel, weerstanden en controle op lekkages.
Dit is zeker niet overbodig zo kan er op tijd ingegrepen worden en grote onvoorziene kosten besparen.
Bij een defect veiligheidsventiel dat blijft doorstromen gaat een grote hoeveelheid van leidingwater verloren en kan hoog oplopen op de eindafrekening van stadswater.